Grote kans dat je meteen keek naar de vriendelijke meneer die een plastic tasje met boodschappen overhandigt aan een klant of de man die kersen bestrooit met poedersuiker. Dat zit namelijk in de natuur van de mens; de aandacht van de mens gaat het snelst naar beweging. Nu is het zaak om die beweging te gebruiken, zodat jouw websitebezoeker zijn of haar aandacht richt op de plekken waar jij dat wil.

Hoe? Gebruik een video als achtergrond in de header van je website! Er zijn zelfs marketeers die een stijging van 10% in hun conversies zagen nadat zij een header video hadden geplaatst. Maar pas op: Een video in je header kan ook averechts werken. Hier 12 do’s en don’ts bij het gebruiken van een video in je header:

Do’s:

1. Laad video’s extern in

Een video laden met je pc of mobiel kost veel data. Dit zorgt ervoor dat je website erg traag kan worden wanneer je een video als achtergrond hebt in je header. Toch kun je dit voorkomen; laad je video extern in. Dit kun je doen door, in plaats van je video op je website te plaatsen, je video op een extern platform zoals Vimeo te plaatsen. Hierdoor neemt Vimeo het laden van de video voor haar rekening en hoeft jouw website de video alleen nog maar te laten zien. Hoe je een Vimeo video in je header krijgt, verschilt per website. 

Lukt het je niet om een video extern in te laden? Let’s meet!

2. Houd rekening met de afmetingen

Op ieder apparaat krijgen headers van websites andere afmetingen. We raden daarom aan om rekening te houden met afmeting van 1920 x 500 pixels. Zo is de video op ieder device groot genoeg en is onder de video ook nog content te zien. 

Zoals je ziet wordt een video behoorlijk in hoogte afgesneden bij deze afmetingen. Probeer daarom dit al in je achterhoofd te houden tijdens het filmen. Neem dus een behoorlijk brede video op.

Passen deze afmetingen toch niet bij je website? Let’s meet!

3. Gebruik een korte video

De video in je header dient als achtergrond. De functie van de video is dus een impressie geven van een sfeer of product. Probeer daarom een korte video van maximaal 4 seconden te gebruiken in je header, of een serie van korte video’s zoals we bij Fan Factory hebben gedaan. Een lange video wordt ten eerste niet volledig bekeken en zal ten tweede haar informatieve waarde verliezen.

4. Zorg voor contrast met tekst

Net als bij een achtergrondfoto is het ook bij een video belangrijk dat de tekst niet tegen de achtergrond wegvalt. Het listige bij een video is dat de achtergrondkleur kan veranderen. Check daarom altijd of de tekst leesbaar blijft gedurende de hele video.

5. Gebruik een ‘overlay’ 

Lukt het maar niet om de tekst gedurende de hele video leesbaar te houden? Dan kan het plaatsen van een overlay over je video een goede optie zijn. Een overlay is een transparante laag zwart, wit of kleur over de video waardoor de tekst tegen deze laag ‘afsteekt’.

Je kunt een overlay plaatsen over je video met een videobewerkingsprogramma. We raden daarvoor de programma’s Final Cut Pro of Adobe Premiere aan.

Lukt het je niet om een overlay te plaatsen over je video? Let’s meet!

6. Plaats een subtiele schaduw achter tekst

Als een overlay niet past bij de stijl van je website of organisatie, dan is het gebruiken van een schaduw achter je tekst een goede optie. Maar don’t overdo it! Een hele dikke vette schaduw achter tekst kan er onprofessioneel uit zien. Zie het verschil:

 

Don’ts:

7. Neem niet per se een video header

Kies alleen voor een video header, wanneer de video ook iets toevoegt. Stel bijvoorbeeld de volgende vraag: Wat voegt een video in mijn geval meer toe dan een kleur of foto? Zodra je het antwoord op die vraag helder hebt, go ahead. Voeg in ieder geval niet een video header toe omdat het wel ‘grappig’ of ‘leuk’ is.

Daarnaast kan een video ook te veel afleiden. Wanneer jij een complex product of een complexe dienst probeert uit te leggen met andere content op je website, kan de video de aandacht aan die content flink verminderen. 

8. Gebruik geen video van lage kwaliteit 

Net zoals het voor afbeeldingen geldt, geldt het ook voor video’s dat lage kwaliteit direct ‘onprofessioneel’ schreeuwt naar je website bezoeker. Als je de mogelijkheid hebt, laat dan een professionele video schieten voor je header. 

Hulp nodig bij het opnemen van een professionele video? Let’s meet!

9. Gebruik geen drukke video

Een drukke video kan je complete website verpesten. De tekst in je header wordt door een drukke video moeilijk leesbaar, een drukke video leidt mega erg af en een drukke video kost zelfs platformen als Vimeo meer tijd om te laden. Mocht je genieten van een bouncepercentage van 80%+, dan hebben we niets gezegd ;).

10. Voeg geen geluid toe aan de video

Niets is irritanter dan een muziekje of geluidje dat begint af te spelen wanneer je een website opent. Het is zelfs zo irritant gebleken, dat sommige webbrowsers video’s niet eens meer tonen als deze automatisch geluid afspelen bij het openen van een website. Laat dus altijd, echt altijd, het geluid van je video weg als deze automatisch afspeelt bij het openen van je website.

11. Voeg geen bedienknoppen toe

Het gebeurt nog veel te vaak: Header video’s met bedienknoppen. Onthoud alsjeblieft het volgende goed: De video in je header is een achtergrond video. Als deze video bedienknoppen nodig heeft, dan is het geen goede achtergrond video. Wil je toch een informatieve video toevoegen aan je website? Doe dat dan niet als achtergrond video in je header. Zoals eerder gezegd verliest een informatieve video al haar waarde wanneer het als achtergrond video wordt gebruikt.

Samenvattend:

 • Laad video’s extern in
 • Houd rekening met de afmetingen van de header
 • Gebruik een video die niet langer dan 4 seconden is
 • Zorg dat de tekst niet wegvalt tegen de video
 • Gebruik een overlay om tekst leesbaar te maken
 • Gebruik een subtiele schaduw om tekst leesbaar te maken
 • Een header video is niet altijd de beste optie
 • Gebruik een video van professionele kwaliteit
 • Gebruik een rustige video
 • Laat het geluid van je video altijd weg
 • Als je video bedienknoppen nodig heeft, is het geen goede header video

 

Heb je een professionele header video nodig die past bij jouw website en/of organisatie?

Neem vooral even contact op met ons! Je kunt Digital Layers altijd even ‘contacten’ om samen te kijken hoe we een professionele header video kunnen inzetten om jouw doelen te bereiken. We zijn altijd bereikbaar via info@digitallayers.nl of 024 20 22 673.

Let's work together.

Stuur ons een mailtje

info@digitallayers.nl

Of als je liever belt

024 - 20 22 673

Ben je een echte doorpakker?

Let's meet