Onze beste Canva tips & werkwijze

Zo maak je de mooiste templates met Canva

Elskenissen 02476

Max Kerkhoffs

Designer

Canva is dé design tool waarmee iedereen makkelijk, professionele content kan maken. De mogelijkheden met Canva lijken eindeloos, maar vaak worden deze niet optimaal benut. Hoe kan je meer uit Canva halen? Wij geven je tips & tricks om makkelijk de mooiste templates te maken en nemen je mee in onze werkwijze. 

Wat is Canva?

Canva is een online design platform waarmee je makkelijk designs maakt voor presentaties, social media, flyers en nog veel meer. Canva heeft een gratis versie met meer dan duizenden sjablonen, foto’s & video’s en meer dan 100 ontwerptypen. Met de betaalde versie, Canva Pro, heb je toegang tot extra’s zoals stockafbeeldingen, nog meer sjablonen en tools zoals een achtergrondverwijderaar. 

Onze tips: zo haal je het meeste uit Canva

Je kan snel aan de slag met Canva door gebruik te maken van de vele templates die Canva aanbiedt. Maar wil je je designs meer eigen maken, is het van belang dat je designs aansluiten op je huisstijl. Wij ontwerpen regelmatig Canva templates voor onze klanten, passend bij hun huisstijl, die ze makkelijk zelf kunnen aanpassen. Wij zetten onze beste Canva tips voor je op een rijtje. 

#1 Zet je huisstijl in de Canva brandkit
Bespaar veel tijd door je huisstijl in de Brandkit te zetten. Hierdoor heb je in elk template dat je maakt toegang tot je eigen logo’s, kleuren en lettertypen. Zo zorg je voor consistentie in al je designs. 

Heb je nog geen huisstijl? Wij ontwikkelen een onderscheidende en herkenbare visuele identiteit voor jouw bedrijf. Een sterke visuele identiteit laat zien wie je bent, wat je doet en hoe datgene jou anders maakt. Wij denken na over jouw o.a. logo, kleurgebruik en typografie. Benieuwd? Neem contact op met onze designers. 

 

#2 Een perfecte carrousel 
Wij maken op social media vaak gebruik van een carrousel post. Dit is niet zonder reden. Instagram boost je post in het algoritme als door je volledige carrousel post wordt geswipet. Oftewel, hoe langer iemand blijft hangen bij je post hoe beter. Iemand blijft vaak langer hangen als een carrousel in elkaar overloopt. Maar hoe maak je zo’n carrousel in Canva? 

  1. Maak een Canva ontwerp van 5400 x 1080 px. 
  2. Klik vervolgens op bestand → Linialen → Rasters. 
  3. Sleep de linker liniaal naar de volgende lengtes: 1080 - 2160 - 3240 - 4320. 
  4. Ontwerpen maar! Is je ontwerp klaar? Sla hem dan op als één groot JPG bestand. 
  5. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de afbeelding opsplitsen. Dit doe je met de website www.pinetools.com en zoek naar ‘split image'. Upload je afbeelding en klik vervolgens op ‘split image’. Vervolgens geef je aan hoeveel blokken je wilt en je bent ready to go! 

 

#3 Filter op kleur
Canva heeft een eindeloze collectie aan elementen die je (gratis) kunt gebruiken. Maar soms is het toch nog best lastig om te vinden wat je zoekt. Wist je dat je in Canva makkelijk elementen op kleur kan filteren? Typ de zoekterm voor het element, klik op het filter pictogram, selecteer het kleurenpalet dat je zoekt en de zoekresultaten worden bijgewerkt om deze kleurvoorkeuren weer te geven. Op deze manier kan je gemakkelijk elementen in jouw huisstijl kleur vinden. Zo zorg je voor meer consistentie in je designs. 

 

Hoe gebruiken onze design experts Canva?

Ook ons design en marketing team maakt gebruik van Canva. Canva is namelijk een tool die ook door veel door onze klanten wordt gebruikt en die makkelijk in gebruik is. Door de door ons zelf ontworpen templates in Canva te zetten, kunnen zij zelf mooie, consistente content creëren in hun eigen huisstijl.

Hoe pakken wij dit aan? 

  1. De eerste stap is het hebben van een consistente en onderscheidende huisstijl. Vanuit jouw missie, visie en kernwaarden creëren we een passende huisstijl. Heb je al een huisstijl? Dan nemen we ook de bestaande elementen mee in het designproces.
  2. Vervolgens ontwikkelen we een huisstijlhandboek, zodat deze huisstijl in iedere uiting naar voren komt. Hierin omschrijven we alles omtrent jouw huisstijl zoals kleurnummers, vormstijlen en achtergrondpatronen. It’s all about the details! Zo breng je consistentie aan in jouw merk, wat zorgt voor meer herkenbaarheid.
  3. Ready, set, go! Met het huisstijlhandboek, kan je jouw huisstijl doorvoeren op jouw website, maar ook bijvoorbeeld in de content op andere kanalen. Om jouw huisstijl gemakkelijk door te voeren in social advertising en op jouw sociale media kanalen, ontwerpen we Canva templates die gemakkelijk aan te passen zijn.
  4. Voordat we een template in Canva zetten, creëren we altijd eerst een design in Adobe XD. Vervolgens zetten we alle elementen uit het originele ontwerp om naar afbeeldingen die in Canva gebruikt kunnen worden. We kijken naar welke elementen aanpasbaar moeten zijn en zoeken font dat beschikbaar is op Canva die vergelijkbaar is met het font van de huisstijl. Als het template af is, geven we altijd een korte instructie mee, zodat iedereen makkelijk met het template overweg kan.

 

Time to make some content! 

Met de Canva templates ready, staat niets meer in de weg om mooie content te maken in jouw huisstijl. Wil je meer weten over het consistent uitdragen van jouw huisstijl? Onze designers vertellen er graag meer over!