Bescherm jezelf en je bedrijf online!

Cyber security: 7 tips om je accounts en data beter te beveiligen

Elskenissen 02573

Rianne Durenkamp

Marketing strateeg

Het afgelopen jaar zijn we meer dan ooit online geweest. We werken vanuit huis en gebruiken programma’s zoals Zoom en Microsoft Teams om te vergaderen en delen onze bestanden via een gedeelde drive zoals Google Drive. Cyber security is daarom belangrijker dan ooit. Daarom delen we 7 tips om je online accounts zo goed mogelijk te beveiligen en je data optimaal te beschermen. 

Hoe kan je je online accounts beter beveiligen?

Je komt op een nieuwe website, meld je aan, kiest een wachtwoord en slaat deze op in je webbrowser. Nu kan je zorgeloos gebruik maken van deze dienst toch? Helaas niet… Het is belangrijk om je online accounts goed te beveiligen om te voorkomen dat online hackers hun slag slaan. Wij raden je aan om het volgende te doen:

#1 Gebruik een password manager als 1Password of Lastpass 
Het hergebruiken van wachtwoorden is vaak een valkuil voor mensen. Daarnaast is men geneigd om wachtwoorden te gebruiken die makkelijk te onthouden zijn, maar daardoor ook makkelijk te achterhalen voor hackers. Password managers stimuleren het niet-hergebruiken van wachtwoorden, ook hebben ze vaak een functie ingebouwd om unieke wachtwoorden te genereren. 

#2 Schakel zo veel mogelijk 2-factor authenticatie in
Bij 2-factor authenticatie, dien je zowel je wachtwoord in te vullen als een code die je ontvangt (via sms of mail) na het inloggen bij de dienst. 2-factor authenticatie is vooral belangrijk bij accounts waarvan je afhankelijk bent als je wilt inloggen bij andere accounts, zoals je Gmail of iCloud e-mailadres. Wanneer je Google/iCloud accounts goed zijn afgeschermd, kan er ook geen ‘vergeten wachtwoord’ verzoek worden gedaan voor je andere accounts. 

 

#3 Lengte van het wachtwoord is belangrijker dan het gebruik van verschillende tekens 
De sterkte van je wachtwoord is voornamelijk afhankelijk van de lengte. Een ‘wachtwoordzin’ is veiliger dan een wachtwoord van 8 tekens met speciale karakters/leestekens. De combinatie tussen een lang wachtwoord en een afwisselend wachtwoord met verschillende karakters/leestekens is natuurlijk het beste. We raden je ook aan om je wachtwoord niet te laten herleiden tot de website/dienst, persoonlijke informatie of een woord uit het woordenboek. 

 

Hoe zorg je ervoor dat je data goed beschermd is? 

Je wilt dat je eigen gegevens goed beschermd zijn, maar nu thuiswerken de norm is, is databescherming extra belangrijk. Niet alleen om je eigen data te beschermen, maar ook om de gegevens van je klanten te beveiligen. De volgende tips helpen je je gegevens beter te beveiligen: 

#1 Overweeg om een VPN aan te schaffen of zelf te installeren
Een VPN (Virtual Private Network) is een software die gemaakt is om je online privacy te waarborgen door je internetverkeer en locatie te anonimiseren. Met een VPN is al je netwerkverkeer versleuteld, ongeacht of de websites die je bezoekt het TLS protocol goed implementeert. VPN verbindingen die je kan kopen zijn “Private Internet Access VPN”, “Nord VPN” of “Tunnelbear”. Mocht je zelf een VPN willen installeren, kan je “PiVPN” gebruiken. 

 

#2 Bedenk goed waar je je e-mailadres achter laat
Gegevens worden regelmatig doorverkocht aan 3e partijen wat kan leiden tot spam, of zelfs erger: tot ongure figuren die toegang proberen te verkrijgen tot jouw e-mail. Soms komt het voor dat je je bijvoorbeeld een afbeelding of bestand wilt downloaden, maar dat je hiervoor je moet registreren. In dit geval kan je gebruik maken van een “tijdelijke mail” oplossing, waar je een e-mailadres krijgt die 15 minuten geldig is. 

Zoek op google naar ‘temp mail’ en je krijgt een lijst met websites die tijdelijke e-mailadressen genereren. Voer dit tijdelijke e-mailadres in op de website waar je je wilt registreren. Als je de inbox van je tijdelijke e-mailadres ververst, kan je je mail openen. Het e-mailadres vervalt weer zodra je de website sluit. Op deze manier kun je je wel aanmelden, maar zit je niet met spam of andere risico’s. 

#3 Schakel schijfencryptie in om bestanden op je laptop te versleutelen
Op nieuwe Macbooks is schijfencryptie automatisch ingeschakeld, maar op oudere modellen of op Windows laptops moet je dit zelf inschakelen. Zowel voor zakelijk als privé gebruik is dit verstandig om te doen, zodat in het geval dat je je laptop verliest, niemand aan de haal kan met je bestanden. 

#4 Check of de domeinnaam op de HTTPS verbinding overeenkomst met de website die je bezoekt
Iedereen weet dat het “groene slotje” (de HTTPS verbinding) heel belangrijk is. Echter is het slotje alleen niet voldoende. Het “SSL certificaat” wat gebruikt wordt, is aan een bepaalde domeinnaam verstrekt. Daarom is het belangrijk om te controleren of de domeinnaam op het slotje overeenkomt met de website die je bezoekt. 

 

Tot slot hebben we nog een bonustip voor organisaties die hun cybersecurity willen verbeteren. Overweeg om een cyberverzekering af te sluiten. Zij helpen jouw bedrijf security protocollen op te stellen, en brengen zwakke punten binnen de organisatie in kaart. 

We hopen dat je met deze tips je gegevens nog beter kan beschermen. Wil je meer weten over cyber security? Neem contact op met een van onze specialisten!