Welk CMS moet ik kiezen?

Waarom wij Umbraco CMS gebruiken

Elskenissen DSC01313

Jelle Althuizen

Marketing director

Er zijn talloze contentmanagementsystemen met eindeloze mogelijkheden, maar welke kan je het beste gebruiken voor je eigen website? Wij gebruiken Umbraco CMS voor onze eigen website en die van onze klanten. In deze blog leggen we je uit waarom. 

Umbraco is een contentmanagementsysteem (CMS) waarmee je webpagina’s kan bewerken en beheren. Umbraco is open-source CMS gebouwd in .NET. Wereldwijd draaien er meer dan 700.000 websites op Umbraco.

Waarom kozen wij voor Umbraco CMS?

Wij hebben onderzoek gedaan naar talloze CMS systemen. Er zijn een aantal punten die wij belangrijk vonden bij het kiezen van een CMS systeem. Ten eerste was het voor ons belangrijk dat een CMS gebruiksvriendelijk en snel werkt. Umbraco CMS is overzichtelijk en intuitief zonder allerlei opties en knoppen die overbodig zijn. Tegelijkertijd is Umbraco zeer krachtig, met standaard functionaliteiten zoals multi-language, uitgebreide formulieren en een drag-and-drop pagebuilder. 

Daarnaast is Umbraco CMS solide software met een grote community achter zich. Deze community van actieve gebruikers zorgt er samen met Umbraco en het partnersysteem voor dat Umbraco altijd up-to-date blijft. 

Tot slot vinden wij het belangrijk dat het CMS dat we gebruiken een open source is. Een open source CMS heeft verschillende voordelen zoals de de transparantie, accessibility & het collaboratieve karakter. De open source kern van Umbraco wordt ondersteund door een professionele organisatie, namelijk Umbraco HQ uit Denemarken, waardoor de software altijd doorontwikkeld wordt en professionele ondersteuning heeft. 

Umbraco CMS in cijfers

Een groot aantal Nederlandse en internationale bedrijven maakt gebruik van Umbraco CMS. Op dit moment zijn er ruim 700.000 actieve Umbraco websites en dit aantal groeit elke dag. Ook in Nederland is Umbraco CMS populair. Grote platformen zoals ing.nl, amstel.com en renault.nl zijn op Umbraco gebouwd. Maar het CMS werkt ook perfect voor middelgrote of kleine websites. Wij bouwden de websites van Fooks, KNNS en Denkfysio in Umbraco CMS. Een voordeel van dit grote aantal gebruikers, is dat er ook veel actieve gebruikers in de community zijn. Deze gebruikers zorgen ervoor dat Umbraco CMS up-to-date blijft en dat die ene functie die je zoekt vaak al door iemand ontwikkeld is.

Wat zijn volgens ons de voordelen van Umbraco CMS?

Met Umbraco CMS heb je geen gedoe. Zeker niet met de Cloud variant, waarop wij de meeste websites ontwikkelen. Niet met hosting, niet met onderhoud én niet met het beheren van je website. En dat werkt fijn. Héél fijn! 

Daarnaast heeft Umbraco CMS volgens ons de volgende voordelen:

#1 Altijd up-to-date & veilig
In Umbraco Cloud wordt je website automatisch voorzien van de laatste bugfixes en beveiligingsupdates. Het platform is dus altijd up-to-date en veilig, zonder dat je afhankelijk bent van een ‘verplichte’ update iedere maand.

#2 Uitgebreide CMS functionaliteit
Umbraco biedt een uitgebreide CMS functionaliteit, zonder dat het overweldigend is. Umbraco CMS maakt geen gebruik van plugins, maar heeft standaard extra functionaliteiten zoals meertaligheid, formulieren en templates.  Mis je nog iets? Dan zijn er meer dan 300 extensies die je kunt gebruiken in combinatie met Umbraco CMS. 

De functies waar wij écht blij van worden:

  • Gebruiksvriendelijke editor
  • Uitgebreide ‘drag-and-drop’ formulieren plugin
  • Sneller dan snel (zowel het CMS als de websites die we ermee bouwen)
  • Drag-and-drop page builder

#3 Een ‘pixel perfect’ website

Dankzij templates en een makkelijke pagebuilder, kun je zelf pagina’s bewerken en toevoegen. Veel vrijheid dus, maar wel binnen de stijl die we samen ontworpen hebben. Zo ziet iedere pagina, wie hem ook maakt, er altijd stijlvast en ‘pixel perfect’ uit. 

 

Is Umbraco CMS geschikt voor mijn website?

Iedere organisatie heeft andere wensen en functionele eisen. Wij merken dat vrijwel iedere website - groot en klein - past bij Umbraco CMS. In sommige gevallen past Umbraco CMS minder goed. Meer weten? We geven je graag advies over jouw specifieke situatie. 

It’s a match:

✔️ Content heavy websites
✔️ Meerdere sites in één omgeving
✔️ Meertalige websites

Niet de ideale keuze voor...

❌ Websites op basis van een standaard template
❌ Kleine webshops
❌ Complexe corporate websites (met 100+ subsites en shops)

Umbraco CMS voor de publieke sector

Umbraco CMS past bij véél type websites, maar is in het bijzonder geschikt voor de publieke sector. Waarom? De flexibiliteit van Umbraco CMS staat developers toe om de front end van de website aan te passen te customizen, zodat alles van content tot de global code beschikbaar is voor iedereen. Met Umbraco CMS is het dus makkelijker om de web standards en accessibility laws voor publieke sector websites na te leven. Daarnaast is data privacy & security belangrijk voor Umbraco CMS en voldoet daarom aan de Europese beveiligingsstandaarden. 

 

Eigen ervaring

Ondertussen maakten we meer dan 18 websites (in één jaar) in Umbraco Cloud. Dit vinden wij én onze klanten:

“Umbraco is een volwassen CMS; als marketeer kun je veel zelf maken en beheren in het CMS, zonder dat je concessies doet aan styling.”

“Als je bijna dagelijks werkt met een CMS dan is gebruiksgemak erg belangrijk. Met Umbraco CMS is het bewerken en verwerken van content geen uitdaging meer.” 

Wat kost Umbraco CMS?

Umbraco CMS is een open source en daarom gratis om te installeren en zelf te hosten. Als je meer support en hosting wilt, dan kan je een pakket aanschaffen. Voor onze klanten gebruiken wij Umbraco Cloud. Umbraco Cloud wordt gehost in Microsoft Azure en heeft extra functionaliteiten t.o.v. het gratis Umbraco CMS. Umbraco Cloud kost inclusief hosting een paar tientjes per maand.

Umbraco CMS demo time!

Wil je ontdekken of Umbraco CMS past bij jouw organisatie,wil je een nieuwe website of heb je andere vragen over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? We geven je graag een demo (live of digitaal). Neemt contact op met onze experts.